Deze Vegetable Latkes zijn niet je traditionele latkes, ze zijn gemaakt met geraspte aardappelen en een mix van wortelen, courgette en paprika, PLUS ze zijn gekookt in een wafelijzer, dus bakken is niet nodig!
Gewafelde Groente Latkes
Wat je met latkes serveert is helemaal aan jou, mijn favoriet is met zure room, lox, kappertjes en rode ui, of gewoon met appelmoes ernaast.
Het gebruik van een wafelijzer om latkes te maken is een game changer. De randen komen er knapperig uit en aangezien je ze niet frituurt, hoef je alleen maar het wafelijzer in te smeren. Ik heb een basisronde Cuisinart Wafelijzer (affiliate link) die ik heb gebruikt om alles te maken, van gewafelde crabcakes, gegrilde kaas en meer! Het grappige is dat ik er nooit wafels in maak.
Tips om perfecte latkes te maken:
- Rasp de groenten in een rasp en knijp alle overtollige vloeistof eruit met keukenpapier of een kaasdoek.
- De aardappelen worden snel bruin dus dat is de laatste groente die ik rasp.
- Als je het beslag eenmaal hebt gemaakt, kun je het beste snel werken, omdat de groenten vocht blijven afgeven als ze te lang staan.
- Zet je wafelijzer op medium-laag, laat het heet worden, spuit royaal met olie en voeg iets minder dan 2/3 kopje beslag toe. Sluit goed voor ongeveer 5 minuten zodat het midden kookt.
Welke aardappelen zijn het beste voor latkes?
Ik gebruik graag roodbruine aardappelen, maar ik heb ze ook gemaakt met Yukon Gold. Voor een zoetere latkes kun je ook zoete aardappelen gebruiken. Deze kunnen gemakkelijk glutenvrij worden gemaakt met een glutenvrije bloemmix voor alle doeleinden.
Veggie Latkelles (Waffle Latkes) met Lox
Deze latkes boordevol groenten zijn niet je traditionele latkes, ze zijn gemaakt met geraspte aardappelen, wortelen, courgette en paprika, en ze zijn gekookt in een wafelijzer, dus bakken is niet nodig! Bedek ze met zure room, lox en kappertjes of met appelmoes aan de zijkant.
latkes
- 2 grote wortelen, geschild en versnipperd (6 oz)
- 1 grote 8 oz courgette, versnipperd
- 1 rode paprika, versnipperd
- 1 middelgrote ui, versnipperd
- 2 grote roodbruine aardappelen, geschrobd en versnipperd (16 oz)
- 1/4 beker matze maaltijd, of bloem voor alle doeleinden (tarwe of GF)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 1/4 theelepel koosjer zout en peper naar smaak
- 3 grote eieren, geslagen
- bak spray
Optie voor topping
- appelmoes
- Nova Lox of gerookte zalm
- lichte zure room
- gehakte dille
- gesnipperde rode ui
- kappertjes, gedraineerd
-
Rasp alle groenten met een rasp en bewaar de aardappelen voor het laatst om bruin worden te voorkomen.
-
Knijp alle overtollige vloeistof goed uit met een kaasdoek of handdoek.
-
Roer matzemeel of bloem, bakpoeder, zout en peper erdoor. Voeg de eieren toe en meng goed.
-
Spray het wafelijzer en verwarm op middelhoog vuur.
-
Plaats een kleine 2/3 kop in het midden van het wafelijzer en sluit, kook 5 minuten, tot ze bruin en knapperig zijn aan de randen en gaar in het midden.
-
Zet opzij en herhaal met het resterende mengsel.
Portie: 2latkes, Calorieën: 205kcal, Koolhydraten: 35G, Eiwit: 9G, Dik: 4G, Verzadigd vet: 1.5G, cholesterol: 139.5mg, Natrium: 575,5mg, Vezel: 6G, Suiker: 6G
Blauwe slimme punten: 3
Groene slimme punten: 5
Paarse slimme punten: 1
Punten +: 5
trefwoorden: latkes, groente latkes, groente pannenkoeken, wafelijzer recepten
creditSource link