Zandkoekkoekjes waren mijn eerste bakliefde. Ze waren het eerste koekje dat ik me herinner dat ik zelf in de oven deed, altijd voor de feestdagen, altijd met een kinderschort aan. Ik heb in de loop der jaren een aantal sterke meningen ontwikkeld op het gebied van zandkoekjes, en ik ga je het verschil uitleggen tussen geweldige zandkoekkoekjes en degenen die gewoon zo-zo zijn. Zandkoekkoekjes kunnen het beste koekje op elk bakblik zijn (controversiële mening, ik weet het!), En dit bericht zal je uitleggen hoe. Ik heb in de loop der jaren op veel verschillende manieren zandkoekjes op de site getoond, maar ik vind het heerlijk om terug te keren naar deze boterachtige, gouden, klassieke zandkoekversie.
Het geheim van heerlijke zandkoekjes
Ik zou geheimen, meervoud, moeten zeggen, want er zijn er eigenlijk een paar die je zullen helpen je zandkoekspel van goed naar geweldig te brengen.
- Zout: Laten we beginnen met dit, het is een makkelijke. Veel recepten voor zandkoekkoekjes zijn te weinig gezouten, en dat kan ervoor zorgen dat ze plat en saai smaken. Anderen vragen om gezouten boter, wat geweldig kan zijn, maar het is moeilijker om de kruidenniveaus te beheersen. Ik zeg niet dat je wild wordt van het zoutfront, maar behandel het als een ingrediënt van een pijler. Het is het ingrediënt dat de geroosterde boter, suiker en bloem perfect in beeld brengt.
- Dikte: Voor klassieke zandkoekjes zoals deze ga ik graag dik. Ik heb ontdekt dat het uitrollen van het deeg tot een dikte van 1/2 inch te dun is en een volledige inch te dik. Ik mik ergens in de 3/4-inch zone. Dit zorgt voor een gouden korst met een knapperige boterachtige rand en een zacht midden.
- Bak tijd: Ik heb begeleiding gegeven in het recept voor baktijd, maar in werkelijkheid draait het hier allemaal om een arendsoog en een goede neus. Gebruik je zicht en reuk. Veel van de zandkoekjes die ik in de loop der jaren ben tegengekomen, zijn te bleek, bijna wit. Dat is niet waar ik naar op zoek ben. Zandkoek die tip top super-goud mag worden en geroosterd waar het de bakplaat raakt, met een wassing van kleur over de rest van het koekje is dus veel beter. Zo komt alle smaak tot leven. Het is letterlijk het verschil tussen boter en bruine boter. Geduld en aandacht loont hier. Beweeg in de buurt van de oven, laat je zandkoek lekker geroosterd worden.
Ingrediënten in Zandkoekkoekjes
Zandkoekmagie gebeurt wanneer boter, suiker, bloem en zout samenkomen. De lijst met ingrediënten is ongelooflijk kort, dus je wilt zeker weten dat ze allemaal kloppen. Zorg ervoor dat uw boter van goede kwaliteit is en onlangs is gekocht. Je wilt niet dat de boter koelkastgeuren oppikt. Ik gebruik ook graag een verse zak meel bij het bakken van zandkoekjes, sommige meelsoorten kunnen geuren en smaken opnemen als ze te lang hebben stilgestaan.
Make-Ahead Zandkoekkoekjes
De vriezer is hier je vriend en zandkoekdeeg dat in een luchtdichte verpakking wordt bewaard of dubbel in plastic is gewikkeld, kan maandenlang worden ingevroren. U kunt het deeg voor het uitrollen invriezen of doorgaan met de uitsnijdingsfase. Nadat je je deeg hebt gerold en gesneden, breng je de ongebakken koekjes over op een met bakpapier beklede bakplaat en vries je ze in voordat je ze in een luchtdichte bak doet. Vries in tot het klaar is om te bakken.
Dik of dun?
We hebben het hier hierboven al eens over gehad, maar ik heb nog een paar andere dingen te zeggen. Als het gaat om klassieke zandkoekkoekjes, neig ik naar dik. Aan de andere kant, als ik het deeg heb gevuld met schil, noten, kruiden of andere smaken, heb ik de neiging om het deeg wat dunner uit te rollen, waarbij ik de koekjes kleiner snijd voor een meer geconcentreerde ervaring. Dit alles is natuurlijk persoonlijke voorkeur. Een ding om over na te denken is de oventemperatuur. Voor dikkere zandkoekjes, te beginnen met een iets hetere oven om het deeg in te stellen, en het dan een beetje terug te draaien, kan verspreiding helpen voorkomen. En met kleinere, dunnere zandkoekjes hoef je je daar minder zorgen over te maken. Bij twijfel gewoon een oogje in het zeil houden!
Hoe voorkom ik dat mijn zandkoekjes zich verspreiden?
Als je naar de bovenstaande foto’s kijkt, kun je het verschil zien tussen goed gekoeld zandkoekdeeg voorafgaand aan het bakken (cirkels) en deeg dat niet lang genoeg gekoeld was (rechthoeken). De cirkels hadden hun vorm perfect terwijl de grotere rechthoekige platen een beetje spreiding hadden. Nog een uur in de koelkast of rechtstreeks uit de vriezer bakken zal dat waarschijnlijk oplossen. Als je nog steeds te veel smeersel krijgt, verminder dan de tijd dat je de boter en suikers opklopt, te veel lucht die in het deeg wordt opgenomen, kan er ook voor zorgen dat je koekjes uitlopen. Controleer ten slotte of uw oventemperatuur correct is, als deze laag wordt, krijgt u problemen.
Andere ideeën voor zandkoekkoekjes
Als je eenmaal een recept voor zandkoekjes in je achterzak hebt zitten (hopelijk deze!), kun je met veel variabelen spelen.
- Koekenpan Zandkoek: bak direct in een gietijzeren koekenpan of druk het deeg in een pan, markeer met vorktanden, en bak dan. Markeer in beide gevallen de bovenkant van het deeg met vorktanden, om gelijkmatiger bakken te garanderen.
- Probeer alternatieve meelsoorten: Als je andere meelsoorten in dit recept wilt introduceren, ga ervoor. Ik zou beginnen met 20% en vanaf daar een aantekening maken. Roggemeel is altijd een goed uitgangspunt, havermeel is misschien lekker, of boekweitmeel. Ik ben ook benieuwd naar het introduceren van een percentage van zoiets als amandelmeel, maar heb daar nog niet mee geëxperimenteerd. Alles zou dimensie en diepte toevoegen.
- Suikerkorst: Veel mensen vinden het heerlijk als er voor het bakken grofkorrelige suiker over het zandkoekdeeg wordt gestrooid. Je krijgt een knapperig suikerkorst en wat sprankeling.
Nog meer zandkoekjes!
Ik heb in de loop der jaren veel zandkoekkoekjes gebakken en gemarkeerd en veel geleerd. De Rosewater Shortbread Cookies en Toasted Almond Sables zijn mijn favorieten in de meer dan klassieke categorie, maar ze zijn allemaal op de een of andere manier speciaal.
Middle Eastern Millionaire’s Shortbread: Dit is de Middle Eastern Millionaire’s Shortbread van Yotam Ottolenghi en Helen Goh’s Lief hoor. Het is ongelooflijk om een aantal redenen. Stel je een knapperige zandkoekbodem voor, dik belegd met een romige tahini-halva-melange, afgewerkt met glanzende tahini-karamel. Het is briljant, en een dun plakje zorgt voor de perfecte traktatie.
Rosewater Shortbread Cookies: Een van mijn favorieten. Klassieke, boterachtige, volkoren zandkoekjes, geurend naar rozenwater, bezaaid met geroosterde noten en gedroogde rozenblaadjes. Ze hebben een knapperig laagje suiker bovenop dat zorgt voor een bevredigende, zoete tongkrab, en worden onderbroken door zwarte sesam. Ze zijn de mooiste van de zandkoekjes.
Geroosterde Amandelmarterkoekjes // Geroosterde, nootachtige marterkoekjes gemaakt met volkoren meel, amandelschaafsel, beekjes en gezouten boter. Ze zijn een start op Alice Medrich’s charmante Whole Wheat Sables, gepubliceerd in haar boek Puur Dessert.
Er zijn ook Apple & Carrot Shortbread, Hearst Castle Shortbread Cookies, Pine Nut Rosemary Shortbread Cookies en Olive Biscuit Cookies. En dan, daarbuiten, zijn hier alle koekjesrecepten en bakrecepten. Veel bakplezier allemaal!
creditSource link